Sari la conținut
Despre Burgundia si reprezantantul său din oferta noastră : Manuel Olivier

Despre Burgundia si reprezantantul său din oferta noastră : Manuel Olivier

Burgundia este numele unei regiuni viticole din Franța; cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu numele nu din cauza geografiei învățate în liceu, ci pentru faimoasele vinuri roșii și albe pe care le produce regiunea. Aceste vinuri sunt considerate a fi "the best money can buy", motiv pentru care sunt unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume. De-a lungul secolelor, Burgundia a devenit cunoscută pentru terroir-ul special, cel mai bun din lume pentru producerea de Pinot Noir și Chardonnay.

Ceea ce face ambele vinuri atât de speciale este că Burgundia, mai mult decât probabil orice altă regiune viticolă din lume, este complet influențată de terroir-ul său. Terroir-ul este un sentiment de loc, ce face ca atunci când bei un vin, să te bucuri in pahar mai degrabă de ce poate oferi regiunea în care a fost făcut vinul, decât de soiul din care este facut vinul. Cel mai simplu, terroir-ul este conceptul că terenul din care sunt cultivați strugurii conferă o calitate unică, specifică acelei podgorii. Din acest motiv, chiar dacă vinurile roșii din Burgundia sunt doar 100% Pinot Noir, varietatea calitativă și stilistică este una foarte mare.

Domaine Manuel Olivier este localizat în satul Corboin, pe dealurile dintre Nuits-Saint-Georges și Vosne-Romané, un tărâm al podgoriilor și al plantațiilor de coacăze negre. Pornind de la o podgorie de doar câteva hectare sub denumirea de Hautes Côtes de Nuits, Manuel a construit și dezvoltat domeniul. De-a lungul anilor, domeniul a crescut și acum produce o gamă completă de vinuri, sub toate cele trei denumiri tradiționale: Village, Premier Cru și Grand Cru.

Elaborarea vinului sale depinde în primul rând de calitatea strugurilor, motiv pentru care munca celor de la Manuel Olivier este pe atât riguroasă, cât și respectuoasă față de mediu. În dorința lor de a conserva solurile pentru generațiile viitoare, respectă principiile a ceea ce, în franceză, este numită agricultură „rezonabilă” sau „rațională”, care respectă mediul: o utilizare limitată a erbicidelor, permițând totodată iarba să crească între rândurile de viță de vie, ceea ce duce la un sol mai sănătos, care conține cât mai multe microorganisme. Asta face ca vinurile lor să fie renumite pentru aromele complexe și elegante, cu arome de fructe și mirodenii, cât și pentru corpul lor generos si bine echilibrat

Articolul următor Cum să îți faci propria colecție de vinuri

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

* Câmpuri obligatorii