Sari la conținut
O seara cu Valle Secreto - Private Carmenere

O seara cu Valle Secreto - Private Carmenere

Valle Secreto - Private Carménère 2017
Carménère este un soi cu o poveste aparte: unul dintre cele mai stravechi soiuri de struguri, originar din zona Medoc, el face parte din cele 6 soiuri originale din Bordeaux.
Pe de-o parte a fost considerat stramosul tutuoror strugurilor bordolezi, pe de alta clona indepartata a Cabernet Sauvignonului, ca in final sa fie vazut ca rezultatul incrucisarii dintre Cabernet Franc si Trousseau.
In prima faza a cunoscut o expansiune in tot "left-bank"-ul bordolez, apoi a cucerit mare parte din Europa, dar a fost lovit pe rand de oidium si filoxera.
Fiind un strugure capricios, greu de cultivat in zona europeana - mai rece si umeda, in cele din urma a disparut aproape complet de pe batranul continent, ramanand doar mici plantatii in sud-vestul Frantei si nord-estul Italiei.
Dar povestea strugurelui a continuat in America de Sud - unde, in Chile, a fost plantat la pachet cu celelalte soiuri din Bordeaux si unde, timp de aproape 150 de ani, a fost confundat cu Merlot-ul.
 Aici, datorita climei mai uscate, a prosperat si in timp a devenit chiar strugurele fanion al tarii, desi este inca mult mai putin plantat comparativ cu Cabernet Sauvignon. 
Dar, sa revenim la vin: 100% Carménère de la Valle Secreto, o crama boutique aflata in Alto Cachapoal, la peste 600 de metri altitudine.
Struguri culesi manual, vinificare in tancuri de inox, iar apoi 16-18 luni in butoaie de stejar francez.
Desi au trecut deja 4 ani de la recolta, vinul pare extrem de tanar, de la culoarea intensa, la profilul aromatic: straturi dupa straturi de fructe negre: coacaze negre, afine, mure si cirese negre, completate de ierburi mediteraneene, ciocolata neagra, condimente dulci (scortisoara si nucsoara) si picante (boia, piper rosu si negru).
Notele provenite din lemn sunt aproape de nesesizat, alcoolul de 14.5% este foarte bine integrat, iar post-gustul este lung si picant.
 
Articolul anterior Cum să îți faci propria colecție de vinuri
Articolul următor Despre The Artisan Collection

Comentarii

Alexandra - februarie 25, 2022

Un vin excelent!

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

* Câmpuri obligatorii